Monday, September 20, 2010

BANG-BANG BOOM RAYA..... TOUCHING BETUL...


Secara umumnya, saya taklah berapa suka sangat tengok orang kena sakat dalam program ni lelebih lagi kalau yang agak memalukan orang yang diorang kenakan tu. Tapi minggu lepas ada sesuatu yang sangat menyentuh hati saya bila tengok 'Bang Bang Bomm Raya'.


Amat dgn Azahari, pengacara program ni memang bengong sikit. Tapi segmen Terima Kasih yang diorang buat sangat menyentuh hati sehinggakan saya tersentap. Betullll… touching sangat.

Satu kes tu tentang seorang anak perempuan (berlakon) yang nak tukarkan CD dengan 10kg beras untuk dimakan adik2 dia yang mana bapanya sedang sakit. Tiada seorang pun mempedulikannya walaupun di bulan Ramadhan, bulan yang manusia ringan untuk bersedekah... budak itu bukannya minta 'duit' tapi minta beras 10kg untuk ditukarkan dengan sekeping CD... namun masyarakat Islam sedikit pun tidak mempedulikannya...

Dan satu segmen lagi apabila seorang bapa (berlakon) yang nak tukarkan semangkuk bubur lambuk dengan sepasang kain buat baju raya anak perempuan dia yang harganya RM12.90 sahaja.. bukan 'duit' tetapi sepasang kain RM12.90 sahaja... bapa tersebut mencari siapa yang sudi menolongnya di hadapan Mydin... dan yang menyedihkan apabila bapa tadi terpaksa menunggu sehingga hampir 8 jam sebelum seorang pemuda (20an) sudi menukarkan bubur lambuk dengan sepasang kain tadi...8 jam tue... kalu mintak duit mungkin kita rasa dia nak tipu... tapi mintak barang pun orang tak berani bagi...

Itulah hakikat sebenar bagaimana masyarakat kita dibulan Ramadan pun tak mampu untuk menolong orang yang benar-benar memerlukan... bagaimanakah sekiranya ada orang yang ingin meminta pertolongan kita...??? Apakah kita sudi membantunya????

1 comment:

  1. setuju...segmen tersebut sangat menyentuh hati..kesian adik n pkcik tu..kalau lah betul2 ada saudara kita yg memerlukan bantuan, sudi kah nak bantu??
    Semoga kita dilindungi daripada sifat tamak..
    Bersedekahlah...

    ReplyDelete